Genel · Hayatım

Belki iyidir, belki kötüdür – kim bilebilir?

Bir davranışımız veya başımıza gelen bir olayın sonuçta bize ne gibi bir sonuç getireceğini bilmek mümkün değil. Biz o anda iyi, kötü, bir mucize veya bir facia olduğuna inanabiliriz, ama emin olamayız. Bunu geriye dönüp bakınca anlayabiliriz ancak. Bunu çok güzel anlatan bir Taoizm hikayesini paylaşmak istiyorum:

Köyün birinde, ailesi ile birlikte bir çiftçi yaşarmış. Çiftçinin tek bir atı varmış ve bu at fırtınada ahırından kaçmış. Bu haberi duyan komşular hemen toparlanıp, çiftçiyi ziyarete gitmişler. “Eyvah, bu ne büyük bir şanssızlık!” demişler, fakat bunu duyan çiftçi sadece gülümseyip, “Belki öyledir, belki değildir.” demiş. Komşuları şaşırmışlar tabii ki ama ne cevap verebileceklerini bilemeyip evlerine geri dönmüşler.

Ardından bir hafta geçmiş ve çiftçinin atı eşliğinde vahşi kuvvetli bir aygır ile geri dönmüş. Çiftçi ve oğlu hemen atı ehlileştirmeye başlamışlar. Hadiseyi duyan komşular pek sevinmişler ve koşa koşa çiftçinin yanına gitmişler. “Ne büyük bir mucize, ne şans! Çok mutlu olmalısın!” demişler.

Fakat çiftçi yeniden gülümsemiş ve “Belki öyledir, belki değildir” demiş. Komşular yeniden afallamışlar ve evlerine geri dönmüşler.

Aygırı ehlileştirirken çiftçinin oğlu düşüp bacağını kırmış. Komşular hemen toparlanmış ve çiftçiyi teselli etmek için ziyarete gitmişler. “Tüh! Ne büyük şanssızlık!” demişler çiftçiye.

Ve yeniden çiftçi gülümsemiş ve “Belki öyledir, belki değildir” diye yanıt vermiş.

Ardından Çin’de iki rakip hükümdar arasında savaş ilan edilmiş ve bu yüzden köy köy dolaşılıp asker’e alınabilecek genç adamlar aranmış. Çiftçinin de kapısına gelmişler, fakat çiftçinin oğlunu yaralı görüp, sadece aygırı alıp gitmişler. Komşular bunu duyunca, ne diyeceklerini bilememişler.

Bu hikayeyi okuduğumdan beri evde herhangi bir şey olduğunda devamlı kullanıyoruz: ‘Belki iyidir, belki kötü, biz nerden bilelim?’ Tek yapabileceğim ve elimde olan, inançlarıma ve değerlerime göre yaşamak ve davranmak :)

(Not: Bu hikayenin bir sürü değişik versiyonu var ve burada Jeff Klein’ın bir yazısında okuduğumu kullandım.)

Belki iyidir, belki kötüdür – kim bilebilir?” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.